Rákaptam a kenyérsütésre. Megtaláltam azt a kenyér-receptet, ami egészséges, finom, könnyű elkészíteni és még csak kenyérsütő sem kell hozzá.
Nem is ragoznám tovább, íme a recept:
Hozzávalók:
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kis doboz, joghurt vagy kefír
- 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 csapott evőkanál só
- 3 kanál lenmag, szezámmag, köménymag és ízlés szerint bármilyen olajos mag
- kb. 3 dl víz
- 2 evőkanál olívaolaj(vagy sima étolaj)
Az élesztőt először feloldottam a langyos vízben, de nem futtatam.
Az összes hozzávalót, az olajat kivéve egy tálban összegyúrtam, majd mikor már kezdett elválni a tészta a tál falától, akkor tettem hozzá az olajat is.
Ezután fél órán át kelesztettem langyos helyen, majd újból átgyúrtam.
Egy jénait kivajaztam és a közepébe tettem ,majd hivatalosan még 20 pecet kéne kellnie, azonban ez most nálam egy óra lett, mert el kellett mennem otthonról.Ez a hosszabb várakozás,azonban nem vált kárárra!;)
A sütlésnél hideg sütőbe tettem és 15 percig sütöttem 100-120 fokon, majd 15 pecig 180 fokon a végén pedig 15 percig szintén az alacsonyabb hőfokon.
Ennyi volt az egész, már kész is volt!Isteni illata lett, kivül ropogós, belül pihe-puha lett!
Ezt az adagot ketten 2 napig ettük!Másnap is nagyon finom volt!
Jó szívvel ajánlom miden egészséges táplálkozásra törekvőnek!