Élet a konyhában. Avagy a KonyhaLakók mindennapjai

Sütés-főzés. Ez a hobbink. A párom(Öcsi) főz én(Konyhatündér) sütök. Így jól kiegészítjük egymást!Törekszünk arra, hogy amit készítünk finom és egészséges is legyen (néha sikerül is!).Minden este ez a közös program és olyan jóóó!:-)És hogy milyen finomságokat hozunk össze?Íme...

Szimat

Tartalom

Óra

konyha-lakok@mailbox.hu

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Egész csirke sópáncélban sütve (avagy kitin-pipi)

2008.12.16. 09:18 Konyhatündér

A tippet Öcsi kapta az egyik jóbarátjától, és még nem is hallottam a csirkének ilyen elkészítési módjáról. Ám hihetetlenül egyszerű, és nagyon különleges mind az íze, mind pedig az elkészítési módja!


Hogy honnan ered ez a recept, nem tudjuk de kiváncsiak vagyunk rá! Ha esteleg valaki már hallott róla, vagy készített ilyet, az kérem ossza meg velünk a tapasztalatait!

Hozzávalók:

  1. egy tisztított egész csirke, max. másfél kilós
  2. 1 kg tengeri só
  3. 3 egész tojás
  4. 1 darab citrom


Itt már meg is hökkentem rögtön, de bíztam Öcsiben, és konyhai tudományában.

Kiöntötte egy nagy tálba az összes sót, majd hozzákeverte a tojásokat, így egy krémes masszát kaptunk.


Itt az a fontos, hogy inkább sűrűbb, mint hígabb legyen a massza.


Ezután megmosta a pipit kívül belül, majd papírtörlővel szárazra törölte. Azért kell megtörölni, hogy jól tapadjon meg rajta a tojásos-sós massza.


Tudom elsőre ez így furának tűnhet, de a siker garantált!
Törlés után jött a töltés.
A megmosott egész citromot úgy a hogy volt belecsúsztatta a csirke "gyomrába".


Majd a nyílást, pedig fogpiszkálóval össztűzte, hogy bent a citrom jól megfőjjön, ezáltal olyan aromákat, ízeket adva ki magából, ami fantasztikusan megízesiti a húst.



Más nem is volt hátra, mint, hogy elővegyünk egy közepes tepsit, és az alját megkenjünk a tojásos sóval, éppcsak azon a részen, ahova a csirke kerülni fog.


Rárakta a megtöltött madarunkat, és jó alaposan körbe-körbe mindenhol bekente a sós masszával.





És már ment is a 200 fokos szaunába jó másfél órára.
Akkor van készen, egyrészt, ha már letelt nagyjából az idő, másrészt pedig, mikor már jól megpirult a sós páncélja.


Máshonan sajnos nem tudjuk megállapítani, ugyanis valódi pácéllá szilárdul rajta a tojásos só. Olyannyira, hogy húsklopfolóval kell utána szétverni ezt a kérget, így juthatunk hozzá, az ízes omlós pipihusihoz.






Ez nem vicc, valóban így kell lefegyverezni a csirkét!!
Belülről kihalássztuk a puhává főtt citromot és már bontottuk is.


A sós kéregdarabok és a megfőtt citrom nálunk nem képezték részét a vacsorának, de kinek-kinek az ízlésésre van bízva mit kezd vele.

Nagyon-nagyon finom omlós puha húst kaptunk, érdekes módon egyáltalán nem volt sós, viszon volt egy kis pikáns citromos íze és illata!Arról nem is beszélve, hogy nagyon egészséges, hisz egy csepp zsiradék sem kell hozzá!

Látványos finomság ajánlom bátran kezdőknek is kipróbálásra!

Kicsit tovább is játszottunk a gondolattal mivel lehetne még esetleg megtölteni, vagy akár fűszerezni is...

 

Szólj hozzá!

Címkék: csirke

A bejegyzés trackback címe:

https://konyha-lakok.blog.hu/api/trackback/id/tr74825681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása