FIGYELEM!
A BEJEGYZÉSBEN LÁTHATÓ KÉPEK A VALÓSÁGBAN MUTATJÁK BE EGY PONTY TELJES FELDOLGOZÁSÁT. A KÉPEKEN SZEREPLŐ HAL A FELDOLGOZÁS ALATT MÁR NEM ÉLT.
A halat feldolgozás előtt, mindenképpen kábítsuk el, de ha van rá lehetőségünk már a vásárlásnál kérjük meg az eladót, hogy ezt tegye meg helyettünk és így jobban járunk mi is meg a hal is, mint hogy a konyhapulton kelljen vele megkűzdenünk.
Szükségünk lesz "egy buzogányra" a kábításhoz, egy éles késre a bontáshoz és a tisztításhoz, de lehetőség szerint szerezzünk be egy "halpucolót".

A pikkely növekedési irányának ellenkezően kezdjük el lekaparni róla a pikkelyt (farkától a feje felé). Alaposan kaparjuk át az egész halat, ügyeljünk arra, hogy lehetőleg ne maradjon rajta egy darab se.

Ezután a már letisztított halat leöblítjük, majd felvágjuk a hasát. A feje alatti résznél szúrunk be és a farka felé vágunk. Próbáljunk egyenesen vágni és arra ügyeljünk, hogy ne szúrjuk mélyen a kést, mert könnyen kivághatjuk az "epéjét", ami keserűvé teszi a húsát.

majd:
Következő lépésben egy hatátozott, de óvatos mozdulattal "kézzel kifordítjuk a belső részeit", amely kis szerencsével egyben marad. Ügyeljünk arra, hogy ne "cafatokban" szedjük ki.

Majd ha ezen túlvagyunk válasszuk le róla "a ponyt ikrát vagy tejet ha van benne".

Majd ezután:

Ezt követően a halat ismét alaposan mossuk meg, majd egy éles hosszabb pengéjű késsel vágjuk le a farkát.

Ha ez megvan a fej felé haladva egy-másfél centis szeletekre vágjuk. Ez attól függ, hogy halászlét készítünk, vagy rántani akarjuk. A halászléhez célszerű kissé vastagbbra vágni, hogy ne főlljön szét olyan könnyen a szelet. Ha rántjuk célszerű vékonyra vágni, hogy könnyebben átsüljön.

Amikor a "nyakáig" eljutottunk, ittjön talán a legnehezebb rész, a fej levétele.
A hal maradék részét fejjel lefelé fordítjuk, majd a mellső űszól és a fej között található legvékonyabb részt a kép alapján felfelé elvágjuk.

Utána a kopoltyú mögött ide-oda oldalra mozgatva a kést, bevágjuk a gerincéig.

Ezután a haldarabot visszafordítjuk a has részére (mintha úszna), és felülről egy határozott mozdulattal levágjuk a fejét.

Ha valahogy így néz ki akkor sikerrel jártunk:

Most következik a kopoltyú eltávolítása. Benyúlunk a fejébe a kopoltyú mentén és egy erős és határozott mozdulattal "kitépjük azt,az alábbi képek szerint:

majd:

végül így néz ki:

Itt találkozunk a "hírhedt" ponty méregfoggal (ami valójában garatfog), melynek általában több jelentősséget tulajdonítanak, mintsem kéne. Azért az a legbiztosabb, ha eltávolítjuk.

Egy hegyes késsel alányúlunk és egyszerűen kippattintjuk a következő képpen:

majd:

és kint van:

A végeredmény:

A halat feldolgozás előtt, mindenképpen kábítsuk el, de ha van rá lehetőségünk már a vásárlásnál kérjük meg az eladót, hogy ezt tegye meg helyettünk és így jobban járunk mi is meg a hal is, mint hogy a konyhapulton kelljen vele megkűzdenünk.
Szükségünk lesz "egy buzogányra" a kábításhoz, egy éles késre a bontáshoz és a tisztításhoz, de lehetőség szerint szerezzünk be egy "halpucolót".
A pikkely növekedési irányának ellenkezően kezdjük el lekaparni róla a pikkelyt (farkától a feje felé). Alaposan kaparjuk át az egész halat, ügyeljünk arra, hogy lehetőleg ne maradjon rajta egy darab se.
Ezután a már letisztított halat leöblítjük, majd felvágjuk a hasát. A feje alatti résznél szúrunk be és a farka felé vágunk. Próbáljunk egyenesen vágni és arra ügyeljünk, hogy ne szúrjuk mélyen a kést, mert könnyen kivághatjuk az "epéjét", ami keserűvé teszi a húsát.
majd:
Majd ha ezen túlvagyunk válasszuk le róla "a ponyt ikrát vagy tejet ha van benne".
Majd ezután:
Ezt követően a halat ismét alaposan mossuk meg, majd egy éles hosszabb pengéjű késsel vágjuk le a farkát.
Ha ez megvan a fej felé haladva egy-másfél centis szeletekre vágjuk. Ez attól függ, hogy halászlét készítünk, vagy rántani akarjuk. A halászléhez célszerű kissé vastagbbra vágni, hogy ne főlljön szét olyan könnyen a szelet. Ha rántjuk célszerű vékonyra vágni, hogy könnyebben átsüljön.
Amikor a "nyakáig" eljutottunk, ittjön talán a legnehezebb rész, a fej levétele.
A hal maradék részét fejjel lefelé fordítjuk, majd a mellső űszól és a fej között található legvékonyabb részt a kép alapján felfelé elvágjuk.
Utána a kopoltyú mögött ide-oda oldalra mozgatva a kést, bevágjuk a gerincéig.
Ezután a haldarabot visszafordítjuk a has részére (mintha úszna), és felülről egy határozott mozdulattal levágjuk a fejét.
Ha valahogy így néz ki akkor sikerrel jártunk:
Most következik a kopoltyú eltávolítása. Benyúlunk a fejébe a kopoltyú mentén és egy erős és határozott mozdulattal "kitépjük azt,az alábbi képek szerint:
majd:
végül így néz ki:
Itt találkozunk a "hírhedt" ponty méregfoggal (ami valójában garatfog), melynek általában több jelentősséget tulajdonítanak, mintsem kéne. Azért az a legbiztosabb, ha eltávolítjuk.
Egy hegyes késsel alányúlunk és egyszerűen kippattintjuk a következő képpen:
majd:
és kint van:
A végeredmény: