A következő a tőponty, amely csak abban különbözik a tükörtpontytól, hogy egész testét pikkely borítja.
A harmadik, amely a legközelebb áll az ősi fajtához, a nyurga-ponty. Amint neve is elárulja hosszabb és izmosabb testű, az előző kettőnél. Sokak szerint ez a "legfinomabb" húsú pontyféle, ami valószínű, hogy régebben így is volt, de a tógazdaságok megjelenésével, ez a különbség egyre kisebb mértékű, mert sajnos manapság gyakran előfordulnak köztük elhízott példányok is.
A harcsa a legnagyobb, a hazánkban megtalálható halfajták közül (akár 100 kg súlyú példányok is előfordulhatnak). Húsa szálkamentes és rendkívül ízletes, teste pikkely nélküli. Belőle készül a híres harcsapaprikás. Ne tévesszük össze az újabban "divatos" afrikai harcsával, sem minőségben, sem árban nem hasonlíthatók össze.