A tükörponty. Ez a legismertebb és leggyakoribb halfajta hazánkban. Azért tükörponty, mert testén csak kevés pikkely található (ritkán előfordul teljesen pikkely nélküli példány is). Húsa nem kimondottan szálkás, és nélkülözhetetlen összetevője a világhírűvé vált magyar halászlének. A későbbiekben részletesebben foglalkozunk majd vele.
A következő a tőponty, amely csak abban különbözik a tükörtpontytól, hogy egész testét pikkely borítja.
A harmadik, amely a legközelebb áll az ősi fajtához, a nyurga-ponty. Amint neve is elárulja hosszabb és izmosabb testű, az előző kettőnél. Sokak szerint ez a "legfinomabb" húsú pontyféle, ami valószínű, hogy régebben így is volt, de a tógazdaságok megjelenésével, ez a különbség egyre kisebb mértékű, mert sajnos manapság gyakran előfordulnak köztük elhízott példányok is.
A harcsa a legnagyobb, a hazánkban megtalálható halfajták közül (akár 100 kg súlyú példányok is előfordulhatnak). Húsa szálkamentes és rendkívül ízletes, teste pikkely nélküli. Belőle készül a híres harcsapaprikás. Ne tévesszük össze az újabban "divatos" afrikai harcsával, sem minőségben, sem árban nem hasonlíthatók össze.
A leggyakoribb édesvizi halfajták
2008.04.24. 18:49 Öcsi.
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://konyha-lakok.blog.hu/api/trackback/id/tr27440714
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.