Élet a konyhában. Avagy a KonyhaLakók mindennapjai

Sütés-főzés. Ez a hobbink. A párom(Öcsi) főz én(Konyhatündér) sütök. Így jól kiegészítjük egymást!Törekszünk arra, hogy amit készítünk finom és egészséges is legyen (néha sikerül is!).Minden este ez a közös program és olyan jóóó!:-)És hogy milyen finomságokat hozunk össze?Íme...

Szimat

Tartalom

Óra

konyha-lakok@mailbox.hu

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Szarvasgerinc szilvamártással

2008.07.28. 16:19 Öcsi.

Az egyik ismerősünktől hozzájutottunk egy jó adag szarvashúshoz, és a gerinc részét megsütöttük.
Nagyon fontos, és a vad ételek nélkülözhetetlen kelléke a pácolás, mert e nélkül nagyon ízetlen lesz az étel.

A PÁCLÉ:

Egy jó nagy fazékban vizet forralunk, és még a forrás előtt szórunk bele:

  • tárkonyt
  • babérlevelet
  • egész (vagy őrölt) borsot
  • egy kevés majorannát

Ne szabad sózni, mert ez csak egy előpácolás.
A páclét hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy nagyobb edénybe öntsük az alaposan megmosott vadhúsra, és most adjunk hozzá 1-2 dl étolajat és 3-4 dl szárat vörösbort.

Az egészet 3-4 napig hűtőben állni hagyjuk, és naponta kétszer, de legalább egyszer, jó alaposan átforgatjuk. A pácolódó húst lehetőség szerint fedjük le valamivel. 


Sütés:

A pácléből kivesszük a  húst, és ismét alaposan leöblítjük, és hagyjuk lecsepegni. Majd egy  enyhén beolajozott tepsipe (jobb esetben jénaiba) rakjuk és ízlés szerint sózzuk, borsozhatjuk, fokhagymázhatjuk.

Kevés olajjal meglocsoljuk, szalonnával megtűzdeljük és lefedve puhára pároljuk. Ez kb.3-4 órát vesz igénybe, közben saját levével gyakran meglocsoljuk, és mikor már könnyen megy bele a villa, eltávolítjuk a fedelét és kicsit nagyobb lángon pirosra sütjük (a locsolgatást ekkor sem hagyjuk abba).


Szilvamártás:

A hús szaftját egy külön lábosba öntjük, majd hozzáöntünk, kb. 2 dl tejszínt, 2 tojás sárgáját, 1-2 evőkanál cukrot és 2-3 púpos evőkanál szilvalekvárt (aki szerti nagyon édesen, tehet többet is). Majd az egészet lassú tűzön "simára" főzzük.(Ha nem találjuk elég sűrűnek, rakhatunk hozzá egy kanál lisztet, vagy étkezési keményítőt).

Mi hagymás törtburgonyával ettük, de ehhez az ételhez és mártáshoz a legjobban a héjjában sült kumpli illik.
Ez az éltel, mind ízében, mind pedig elkészítési módjában is merőben eltér a megszokottól!!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: hús mártás szarvas

A bejegyzés trackback címe:

https://konyha-lakok.blog.hu/api/trackback/id/tr28589532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása