Mindenek előtt, le kell szögeznem, csak és kizárólag azért lett kókuszos ez a süti is, mert elég sok kókusz maradt véletlenül felhasználatlanul.
Mielőtt bárki arra gondolna, hogy megint a kókusz iránti vágyam győzött, az téved... ;-)
Ráadásul ez egy olyan egyszerű, finom és sokáig eltartható nassolnivaló, hogy nem hagyhattam ki.
Hát nem guszták?
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg vaj (hideg)
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg kókuszreszelék
- 1 tojás
- 1-2 kanál hideg víz
- egy citrom reszelt héjja
A hideg vajat a lisztel és a kókuszreszelékkel morzsásra kevertem, ezután adtam hozzá a porcukrot, a citromhéjjat, végül pedig az egy tojás sárgáját és a vizet.
Így már össze is tudtam gyúrni, de sokáig nem gyömöszöltem, mert a vaj felolvadt volna a kezem melegétől.
Alufóliába csomagoltam és jégre tettem egy bő fél órára. Igy nem kell annyit várni, mintha csak a sima hűtőbe tenném, akkor egy órát kéne pihennie.
Ezután lisztezett felületen vékonyra (kb 2-3 mm) kinyújtottam, majd csinos kis virágformával kekszeket szaggattam belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsire tettem, és 180-200 fokon 10-15 perc alatt készre sütöttem őket.
A nagy lendületben el is felejtettem megkenni a tetejüket a tojás fehérjével, ám ez csak akkor hasított velém, mikor már rég a sütőben voltak, és Öcsi kérdezte, van-e még valami célom ezzel a fehérjével.:-)
De így is szuper finomak lettek, talán nem olyan fényesek, de az élevezeti értékükből cseppet sem veszítettek!Szerintem fém dobozban hosszabb ideig is eltarthatóak, ám ezt most nem volt lehetőségem tapasztalni... ;-)