A rakott kel gyermekkorom egyik kedvenc étele volt, és már régóta szerettem volna ilyet készíteni.
Gondolkodtunk, mivel lehetne egy kicsit megbolodítani, végül Öcsi ötlete volt a mozarella, ami még finomabb ízélményt eredményezett.
Hozzávalók:
- egy közepes fej kelkáposzta
- kb. 50 dkg darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- só
- bors
- majoranna
- 2 zacskó rizs
- tejföl
- töröttpaprika
- 2 tasak szeletelt, vagy sima mozzarella
Előröször is a kelleveleket megmostuk, majd majorannás-sós vízben 5-10 pecig főztük. Így egy kissé megpuhult és felvette a majoranna kellemes ízét és illatát.
A rizst feltettük főni, majd elkészítettük a darált húst.
Pörköltként készítettük el, vösöshagymát pirítottunk alá, majd pirospaprikával megszórtuk.
Elővettünk egy jénait, és kikentük olajjal, majd az egyik tasak főtt rizst az aljára terítettük.Erre következett egy adag darált hús, majd leborítottuk a megfőtt kellevelek egy részével. Ennek a tetejére sorakoztattuk a mozzarella szeletek felét, majd ugyanilyen sorrendben következett még egy réteg mindenből.
Miután púposra halmoztuk az összetevőket a jénaiba, a tetejét jó vastagon megkentük tejföllel.
Így tettük a 180 fokos sütőbe és sütöttük jó fél óráig.
Nagyon szépen megsült és fenséges illatot árasztott:-)
Mikor megsült, nem bírtunk várni, így azon melegében szeltünk belőle és már már burkoltuk is befelé a gyermekkorom emlékét idéző, finom vacsorát!És a megolvadt mozzarella sem rontott rajta!