Ez a finomság általában karácsonykor szokott az asztalra kerülni, de mi most nagyon megkívántuk :-)
Hozzávalók:
- kb 1kg-os süllő
- 2 db alma
- foghagyma
- petrezselyem
- szalonna (diétásabban sonka)
- vaj vagy olaj
- fehérbor
- tárkony
Ha fagyasztott hallal dolgozunk akkor előtte pár fél nappal lassan felengedjük. A bőrét egy késsel kissé magkapirgáljuk, így megfosztjuk az esetlegesen rajta maradt pikkelytől.
A törzsét 3-4 centinként beirdaljuk mindkét oldalon. Egy icipicit besózzuk, de csak nagyon kicsit, mert különben elsózzuk a szalonna miatt. A hasába szeletelt almát, és szalonnát, az irdalásokba pedig foghagyma szeleteket és szalonnát teszünk.
Egy négyszögletes tepsit kikenünk zsiradékkal (mi most olajat használtunk), majd a közepére helyezzük a süllőt. Köréje almakarikákat teszünk.
Meghintjük az egészet egy kevéske tárkonnyal, friss petrezselyemmel és meglocsoljuk egy kevés fehérborral.
A sütőt előmelegítjük 16 fokra, majd beletesszzük a halacskánkat izzadni.
Ezalatt levet fog engedni, és ezzel a lével locsoljuk meg bizonyos időközönként a halat. Ha kevés a lé alatta, pótolhatjuk még fehérborral.
Így nagyjából 50-60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával győződhetünk meg arról, hogy megfőtt-e a süllő, ha könnyen bele tudjuk bökni akkor kész van.
Nagyon dekoratívan szoktál tálalni, egyészben egy nagy tálon citromszelettel a szájában. Ez most nálunk a nagy éhségre való tekintettel elmaradt :-)
Öcsi véletlenül egy ponty-nyaka szeletet is csempészet a süllő mellé, ez látható a képen. Ennek is fantasztikus íze lett!
Mi most tejfölös törtburgonyával (alias krumplipürével) és csalamádéval ettük, de nagyon passzol hozzá s krumplisaláta is.
Mennyei finom volt!