Az Orly ponty magyarul sörtésztában sült hal.
Megint csak az egyszerűséget hangsúlyoznám ki, amilyen egyszerű annyira finom is!
A hozzávalók rövid listája:
- potyszelet vagy filé (igény szerinti mennyiség)
- 3 dl sör
- 20 dkg liszt
- 3db tojás
- 1 mokkáskanál só/vagy halfűszer
- 1 evőkanál olaj
- petrezselyem (vagy bármilyen zöldfűszer)
A sörtésztát úgy készítjük, hogy a lisztet összekeverjük a sörrel, a tojások sárgájával, az olajjal, a fűszerrel, vagy sóval és az apróra ágott petrezselyemmel.
A tojások fehérjét pedig kemény habbá verjük, és így adjuk a tésztához. Valójában mindent egybe össze kell keverni kivéve a tojások fehérjét, azt csak a habbá-verés után.
Na jó ezt, most már nem ragozom tovább...
A lényeg, hogy egy jó sűrű, palacsinta tészta szerű masszát kapunk. Ebből nekünk olyan nagy mennyiség lett, hogy a fele tészta meg is maradt. Na de kárba nem veszik az biztos!:-)
A ponty szeleteket besóztuk előtte, majd amikor az olaj felmelegedett a lábosban, mártottuk egyesével a szeleteket a tésztába és tettük rögtön a forró olajba.
Ez a módszer sokkal egyszerűbb mint a panírozás, hamarabb megvan és nagyon finom!
Közepes tűzön szép aranyszínűre megsütöttük őket, gyakori forgatás mellett.
Őszintén szólva kicsit féltem addól, hogy hogy lehet dolgozni majd ezzel a sörtésztával, de nagyon meg voltam elégedve, ugyanis nem csöpögött szanaszét és az olajat sem "piszkolta" úgy össze mint a panír.
Így néztek ki a gyönyörőséges pontyszeletek:
Kicsit a babapiskótára hasonlítanának, ha nem lennének itt-ott zöldek...
Szóval most csináltunk ilyet előszőr, de lehet hogy fel fogja váltani a nagy kedvencemet a rántott halat az egyszerűbb elkészítése miatt.
Mi most rizzsel és savanyúsággal ettük, de nagyon passzolna hozzá még a tartár mártás is!
Már azt is kitaláltam mi lesz a maradék sörtészta sorsa...!
Folyt köv...