Ez szintén egy olyan finomság, amit már rég meg szerettem volna próbálni elkészíteni.
Elsőre nekem kicsit bonyolultnak tűnt, hogy meg kell főzni a krumplit, megvárni míg kihűl, aztán élesztő is van benne, így meg ugye kelni kell a tésztának, és ezt még ráadásul hajtogatni is kell...de mondtam magamban egyszer élünk, jusztis kipróbálom!!!
Na nem bántam meg...sőt abszolut megérte az időt és a fáradozást.
Kellékek:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg ráma vagy vaj
- 25 dkg főtt burgonya
- 1-2 kanál tejföl (amennyit felvesz)
- 2 tojás sárgája+1 a kenéshez
- 3 dkg élesztő
- só (kb 1 evőkanállal)
Szóval a krumplit héjjában megfőztem (kb 3 szemből megvolt a 25 dkg), majd melegen meghámoztam, összetörtem, és hagytam hűlni.
Ezalatt a lisztet elkevertem a rámával és az élesztővel (ebben az esetben most nem kellett felfuttatni).Később hozzáadtam a kihűlt bugonyát, a tojásságákat, sóztam és a tejfölt is hozzáadtam.Összegyúrtam a tésztát, és konyharuhával letakarva a teraszon kötött ki, hogy jó fél óráig élvezze a napsütést.
Szép dundusra meg is növekedett. :-) Lisztezett deszkán átgyúrtam és négyzet alakúra kinyújtottam, majd 3 részbe hajtogattam, először lentről felfelé, majd jobbról balra irányban. Visszatettem a tálba, hogy folytathassa a békés napozást.
Ezt a műveletet még kétszer megismételtem fél-fél órás napozásokkal egybekötve.
Az utolsó hajtogatás után jó egy ujjnyira kinyújtottam (igyekeztem most vastagabbra hagyni, mert ugye rossz szokásom a lézeres tészta:-), a tetejét becakkoztam négyzetrácsosra, kiszagattam, tojással leketem és kivajzott tepsire rakosgattam.
180 fokra előmelegített sütöben 20-30 perc alatt kicsit pirosra megsütöttem őket.
Igazán jól eltaláltam, mert másnapra vittem egy kerti partira és még mindig finom puha volt. Eddig akármilyen sajtos pogit készítettem, egyik sem volt másnapra is ilyen puha. Lehet hogy a burgonyában van a titok...
De midnegy is a lényeg, hogy siekert aratott, és én is meg voltam elégedve vele!!Fincsi lett!