Élet a konyhában. Avagy a KonyhaLakók mindennapjai

Sütés-főzés. Ez a hobbink. A párom(Öcsi) főz én(Konyhatündér) sütök. Így jól kiegészítjük egymást!Törekszünk arra, hogy amit készítünk finom és egészséges is legyen (néha sikerül is!).Minden este ez a közös program és olyan jóóó!:-)És hogy milyen finomságokat hozunk össze?Íme...

Szimat

Tartalom

Óra

konyha-lakok@mailbox.hu

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Juhtúrós pogácsa

2008.08.06. 09:54 Konyhatündér

Mindig azt hittem, hogy valami nagy kunszt élesztős pogácsát készíteni, ezért nem is nagyon próbálkoztam vele, de most nekiveselkedtem. Időm is volt rá, egy egész délután, és kedvem is.

Nagyon szeretjük a juhtúrót és anyósom szokott ilyen pogácsát készíteni, ami mindig elsöprő sikert arat, gondoltam megpróbálom én is megsütni...

Szükséges hozzá:

  • 25 dkg juhtúró
  • 50dkg liszt
  • 1 pohár tejföl
  • 2 tojás sárgája + 1 tojás a kenéshez
  • 20 dkg vaj

  • 5 dkg élesztő + csepp cukor+fél dl tej


Úgy indítottam, hogy először kovászt készítettem. Megmikróztam a cukos tejet, tettem hozzá egy kanál lisztet, majd belemorzsoltam az élesztőt.Ez kb 10 perc alatt szépen fel is habosodott.

Amíg élesztődött az élesztő addig egy nagy tálba elmorzsoltam a lisztet a juhtúróval, és a vajjal.A közepébe mélyedést formáztam és ebbe került a kovász a 2 tojás sárgája és a tejföl.Itt meg is sóztam az egészet jó alaposan.
Jól összegyúrtam a tésztát, olyasmi lett állagra, mint a rétestészta. A tál alját és a tészta tetejét beliszteztem, és egy jó órát hagytam kelni, meleg helyen konyharuhával lefedve.


Meleg helyet nem volt nehéz találni a 30 fokos melegben, én kitettem a napra a teraszra, biztos, ami biztos. :-) A hatás nem maradt el...ekkora nagyra megkelt:


Kilisztezett deszkán még egyszer átgyúrtam, majd 1-1,5 cm vastagra nyújtottam. Igazából minnél vatagabbra nyújtjuk, annál magasabb lesz a pogi, de én valahogy mindig túl vékonyra nyújtom...na sebaj, majd gyakorlom.
Nyújtás után négyzetrácsosra csíkoztam, majd közepes méretű szaggatóval szaggattam. Rásorakoztattam őket a tepsire, majd kaptak még egy jó negyed órát a napsütötte teraszomon. Pont 2 tepsi lett tele velük.


Tetejüket megkentem tojássjal, a sütőt 180 fokra melegítettem, majd egyesével (egyszerre egy tepsivel) megsütöttem őket kb 25-30 perc alatt.

Meg voltam elégedve a művemmel. Nagyon finom omlós lett!Nem is volt nagy ördöngősség! Öcsi is hevesen bólogatott teli szájjal, hideg sörrel a kezében, mikor megkérdeztem tőle, hogy jó lett-e...

2 komment

Címkék: juhtúró sós rágcsa

A bejegyzés trackback címe:

https://konyha-lakok.blog.hu/api/trackback/id/tr62603076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réka 2008.09.20. 12:03:52

Kedves Konyhatündér. Most sül az utolsó adag pogácsa. Nagyon finom lett. Köszi a receptet! :)

Konyhatündér 2008.09.20. 13:48:04

Kedves Réka!

Nagy örülök, hogy ezt a pogit sütötted meg!
Jó étvágyta hozzá!
süti beállítások módosítása