Feketeerdő torta
Az úgy volt, hogy drága apósom születésnapja volt. Családi ebédre készülődtünk, és mint újabban mindig, most is én válalltam (örömmel) a desszert-készítő szerepét.Ugy gondoltam illene azért egy tortát készítenem, hamár születésnapot ünnepelünk, meg még amúgy sem készítettem egymagam tortát.Mellékesen azt is tudom hogy a kedves ünnepelt igencsak édesszájú, ezért biztos voltam a dolgomban.Már csak azt kellett eldöntenem milyen tortát is süssek.Rárobbantam az internetre és napokig csak tortarecepteket keresgéltem.A választásom erre a Feketeerdő tortára esett, melynek nagyszerüsége az egyszerüségében rejlik.A recept a következő:
Hozzávalók a tortalaphoz:
6 db egész tojás
25 dkg porcukor
6 ek víz
3 dkg kakaópor
2 dkg étkezési keményítõ
15 dkg liszt
A tojássárgákat a porcukorral, és a vízzel fehéredésig keverjük, a tojásfehérjét egy csepp sóval kemény habbá verjük. A sárgájába beleszitáljuk a lisztet, a kakaóport, az étkezési keményítõt, és jól elkeverjük, végül a tojásfehérje habbot is hozzáadjuk óvatos mozdulatokkal. Kikent, kapcsos tortaformába öntjük. Elõmelegített sütõben, 170-180 fokon (légkeveréssel ha van) megsütjük, ha kész kiszedjük a formából, és hagyjuk meghûlni.
Szóval miután pihentek egy éjszakát a zacsiban a tortalapok vasárnap reggel nekiálltam a folytatásnak:
Töltelék:
1liter tejszín
1 kevés porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 ü magozott meggybefõtt
1 kevés étkezési keményítõ
1 kevés fahéj
fél citrom leve
csokoládéreszelék, vagy tortadara
A tejszínt kemény habbá verjük, a porcukorral, és a vaníliás cukorral. A meggybefõttet kibontjuk, és kiveszünk belõle 12 db szép szemet, és félre tesszük. Levével együtt a meggyet, fel tesszük fõzni, beletesszük a fahéjat, és a citrom levét, jól felfõzzük, ha kész, kihûtjük. Ha már forr, akkor az étkezési keményítõvel közepesre sûrítjük. A tortalapot 3 részre vágjuk, és egy tortatálra helyezzünk egyet, a meggyszósz felével és a tejszín 1/3-ával megkenjük, elõször a meggyszószt, azután a tejszínt kenjük rá. Erre helyezzük a következõ tortalapot, ezt is megkenjük a maradék szósszal, és a tejszín 1/3.-ával, végül kívûlrõl is bevonjuk. Az oldalát és a tetejét tejszínhabbal,a tetetjét meggyszemekkel és csokireszelékkel díszítjük. Egy félnapra hûtõbe tesszük pihenni.
Az eredeti receptet írtam le, de kiegészíteném pár dologgal. Hulala tejszínhabot vettem, mert sokfelől dicsérték már. Nem bántam meg, ugyanis nagyon jó volt vele goldozni, jó keményre fel lehetett verni, igaz hogy a biztonság kedvévért tettem bele egy zacsi habfixálót is.Izgultam a meggyes töltelék miatt, a recept egy kevés keményítőt ír, de nekem jó pár kávéskanállal bele kelett tennem, hogy sűrűbb legyen.A továbbiakban, minden a leírtak szerint készült.Az eredmény pedig szuper lett!!!Mindenkinek csak ajánlani tudom a receptet, még olyan kezdőknek is mint én!De most beszéljenek a képek helyettem: