Élet a konyhában. Avagy a KonyhaLakók mindennapjai

Sütés-főzés. Ez a hobbink. A párom(Öcsi) főz én(Konyhatündér) sütök. Így jól kiegészítjük egymást!Törekszünk arra, hogy amit készítünk finom és egészséges is legyen (néha sikerül is!).Minden este ez a közös program és olyan jóóó!:-)És hogy milyen finomságokat hozunk össze?Íme...

Szimat

Tartalom

Óra

konyha-lakok@mailbox.hu

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Életmód-váltás

2008.10.07. 14:00 Konyhatündér

Bizony-bizony mostanában azért nem kerülnek fel finomabbnál finomabb ételek a blogra, mert komolyabb, diétába fogtunk.
Igazából nem is diétáról van szó, hanem egy egészségesebb életmódról. Ehhez hozzátartozik, hogy egészségesebb ételeket fogyasztunk, illetve változtatjuk az ételek összetételét, elkészítési módját is.

Talán mostanra kezd körvonalazódni bennünk, valójában melyek is az egészséges ételek. Rájöttünk, hogy eddig nem ismert, fantasztikus ízű ennivalókat készíthetünk, anélkül, hogy lelkiismeretfurdalásunk lenne az elfogyasztott kalóriák és zsírok miatt.

Ez azt jelenti, hogy sokkal-sokkal több zöldséges ételt készítünk, kevesebb zsiradékkal, kevesebb vörös hússal, kevesebb hagyományos körettel, változatosabb fűszerezéssel.

A kedvenc ételünket a halat is egy újféleképpen készítjük, ami felváltotta a kedvenc rántott-verziómat is!!

Vadi új összetevőket próbálunk ki, mint például a szója, vagy csíra. Ők még kísérleti fázisban vannak, de meglepő finomságok készülnek belőlük!

Öcsi tiszta lelkesen főzőcskézik minden este, és próbálja a lehető legfinomabb ételeket elkészíteni belőlük, elsöpső sikerrel!Van egy jelmondata:

"Azzá válsz, amit megeszel."

Szerintem van benne valami igazság...
Annyi mű cuccot eszünk-iszunk mostanában, nem is gondolnánk ez mennyire károsítja a szervezetünket. Nem elég a szennyezett levegő, a vegyszerek, amik körülvesznek minket, a mozgásszegény életmód, a sok gyógyszer amit szedünk, a túlztott cukor és só fogyasztás stb., legalább azt változtassuk meg amit tudunk, abban amit megeszünk!
Talán, ha most elkezdjük még nem késő.

Azért nem akarom elkeseríteni az édesszájú olvasóinkat sem: a sütikészítéssel nem fogok felhagyni, ugyanis a család többi tagja számít rám ezen a téren, és az igények továbbra is mevannak. Meg hát őszintén be kell valljam nagyon-nagyon szeretek sütögetni!!

Remélem másnak is kedvet hozunk az egészségesebb, de ugyanolyan finom (vagy finomabb) ételek készítéséhez!

Nemsokára jövünk az első ilyen finomsággal!



 

6 komment

Címkék: locsogás

A bejegyzés trackback címe:

https://konyha-lakok.blog.hu/api/trackback/id/tr76701118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péter 2008.10.07. 14:57:13

Érdekes módon Magyarországon elsők közt a nők lapja ir arról, hogy valójában melyek az egészséges ételek. Persze valószinuleg mindig vitatott lesz, hogy valójában mi is az egészséges, de érdemes elolvasni pár cikket. Több éves rutinomat váltottam le, mikor olvastam a paleo diétáról külföldi lapokon. Legtöbb információ angolul van, de itt van két egész jó nlcafes link, ha érdekel:
www.nlcafe.hu/eletmod/20080303/a_veszelyes_kenyer_65106/
www.nlcafe.hu/eletmod/20081002/szerintem_infarktus_helyett_agyverzes_fogsz_kapni/

Külföldi források pl:
www.marksdailyapple.com/what-is-the-primal-blueprint/
www.modernforager.com/blog/2008/06/04/nutrition-101-the-one-rule-to-remember/

Korábban is nagyon igyekeztem odafigyelni a helyes étkezésre, jobb forrás hijján arra hagyatkoztam, amivel általában tömik a fejünket: étkezésünk alapja a gabona legyen, kevés zsirt és húst együnk, telitett zsir veszélyes stb. Igy is tettem. Most meg már úgy hiszem, hogy azzal, hogy sok egész tojást, vörös húst, szalonnát, disznózsirt és minimális gabonát eszek azzal csak jól járhatok. Egyedüli pozitiv a gyümölcsök és zöldségek ajánlása és a finomitott cukrok tiltása a "hivatalos" étkezési piramisban. Bár az is igaz, hogy a zöldségek a "jobbak", mivel nem tartalmaznak annyi szénhidrátot, mint a gyümölcsök. Remélem nem baj, hogy mindezt beirtam, legalább egy újabb nézetről hallasz, ha esetleg újat mondtam.

Konyhatündér 2008.10.07. 15:38:34

Köszönöm a hozzázólást!
Én is nagyon sok cikket olvastam ezzel kapcsolatban, de talán ha az ember végiggondolja józan ésszel, és egy kis plussz ismerettel maga is rájön mi az egészséges, és mi nem, és miből mennyit érdemes fogyasztani.
Mi most egy méregtelenítéssel kezdtünk és innen térünk át folyamatában egy egészségesebb étrendre.
Ezt tesszük egészségügyi megfontosásból, megelőzendő a későbbi betsgségeket.
Sorjában mutatjuk majd be mit is változtatünk az értendükön.
A te nézetedről is hallottam, nem tudok ítélkezni felette, ha neked ez vált be sikerrel és úgy érzed így egészségesebb a szervezeted akkor valószínű nálad ez a befutó. Én is próbáltam már sok mindnet , de a mostani bizonyul a legjobbnak.Az én módszerem az, hogy figyelem a szervezetem minden reakcióját, ez mindent elárul nekem.
Köszi a linkeket is!Mindenképpen elolvasom őket!

Péter 2008.10.07. 16:27:41

A te nézeted lehet a legjobb, hiszen ahhoz nem kell senkinek se hinni, csak magadra figyelni.
Olvastam nemrég valahol, hogy milyen fura élőlény az ember, egyedül nekünk kellenek tudósok, szakértők, dietetikusok ahhoz, hogy eldöntsük mi a jó nekünk. Más állatnál sose merül fel ez a probléma. Persze ez se túl logikus, nem csak emiatt egyedülálló az ember:).

Konyhatündér 2008.10.08. 07:29:46

Pontosan így van ahogy írtad...
Ez nagyon érdekes dolog. Azonban ne felejtsük, hogy mi is ugyanolyan élőlények vagyunk, mint bármelyik másik, mi is sejtekből épülünk fel, annyi a különbség, hogy fejlettebb szinten. Ám az ösztön bennünk is megvan, csak a külső ingerek ezt gyakran elnyomják.
Néha a dolgok sokkal egyszerűbbek, mint amilyennek gondoljuk, erről nem szabad megfeledkeznünk!

szoff 2008.10.09. 19:02:12

sok sikert és kitartást kívánok Nektek!
és persze várom az új recepteket :))

Konyhatündér 2008.10.10. 08:05:38

Köszi Szoff!!

Nem váratnak sokat magukra az új receptek!
süti beállítások módosítása