Élet a konyhában. Avagy a KonyhaLakók mindennapjai

Sütés-főzés. Ez a hobbink. A párom(Öcsi) főz én(Konyhatündér) sütök. Így jól kiegészítjük egymást!Törekszünk arra, hogy amit készítünk finom és egészséges is legyen (néha sikerül is!).Minden este ez a közös program és olyan jóóó!:-)És hogy milyen finomságokat hozunk össze?Íme...

Szimat

Tartalom

Óra

konyha-lakok@mailbox.hu

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Egészben sült süllő, tejfölös törtburgonyával

2008.06.26. 11:39 Konyhatündér

Ez a finomság általában karácsonykor szokott az asztalra kerülni, de mi most nagyon megkívántuk :-)

Hozzávalók:

  • kb 1kg-os süllő
  • 2 db alma
  • foghagyma
  • petrezselyem
  • szalonna (diétásabban sonka)
  • vaj vagy olaj
  • fehérbor
  • tárkony

Ha fagyasztott hallal dolgozunk akkor előtte pár fél nappal lassan felengedjük. A bőrét egy késsel kissé magkapirgáljuk, így megfosztjuk az esetlegesen rajta maradt pikkelytől.

A törzsét 3-4 centinként beirdaljuk mindkét oldalon. Egy icipicit besózzuk, de csak nagyon kicsit, mert különben elsózzuk a szalonna miatt. A hasába szeletelt almát, és szalonnát, az irdalásokba pedig foghagyma szeleteket és szalonnát teszünk.

Egy négyszögletes tepsit kikenünk zsiradékkal (mi most olajat használtunk), majd a közepére helyezzük a süllőt. Köréje almakarikákat teszünk.

Meghintjük az egészet egy kevéske tárkonnyal, friss petrezselyemmel és meglocsoljuk egy kevés fehérborral.

 

A sütőt előmelegítjük 16 fokra, majd beletesszzük a halacskánkat izzadni.

Ezalatt levet fog engedni, és ezzel a lével locsoljuk meg bizonyos időközönként a halat. Ha kevés a lé alatta, pótolhatjuk még fehérborral.

Így nagyjából 50-60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával győződhetünk meg arról, hogy megfőtt-e a süllő, ha könnyen bele tudjuk bökni akkor kész van.

Nagyon dekoratívan szoktál tálalni, egyészben egy nagy tálon citromszelettel a szájában. Ez most nálunk a nagy éhségre való tekintettel elmaradt :-)

Öcsi véletlenül egy ponty-nyaka szeletet is csempészet a süllő mellé, ez látható a képen. Ennek is fantasztikus íze lett!

Mi most tejfölös törtburgonyával (alias krumplipürével) és csalamádéval ettük, de nagyon passzol hozzá s krumplisaláta is.

Mennyei finom volt!

 

 

2 komment

Címkék: süllő halak tárkony

A bejegyzés trackback címe:

https://konyha-lakok.blog.hu/api/trackback/id/tr7540254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szoff 2008.06.27. 17:02:56

Hmmmm, de milyen jó néz ki. És biztosan nagyon finom is... :))

Konyhatündér 2008.06.28. 15:53:09

De bizony, hogy milyen finom, és egészséges is!
Bátran ajánlom kipróbálásra!
süti beállítások módosítása