Azért magamat nem hazudtoltam meg és készítettem egy szülinapi tortát. Igaz hogy a saját szülinapomra :-), de többet ért a meglepetés helyett az az öröm és megelégedés amivel láttam, hogy a család hipp-hopp elpusztítja a vasárnapi ebéd után. Arra sem maradt időm hogy lefényképezzek egy szeletet, ugyanis amikor észbe kaptam már késő volt...de nem bánom, megérte!
Imígyen készült eme fenséges csemege:
Hozzávalók a piskótához:
6 tojás
6 evőkanál porcukor
6 evőkanál liszt
késhegynyi sütőpor
A töltelékhez:
4o dkg eper
25 dkg Ráma margarin
3 dl tej
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás pudingpor
3 dl tejszínhab(Hulala)
Tetejére:
1 dl habtejszín
Előző este készítettem el a piskótát, hogy másnap könnyebb legyen vele dolgozni.
Felvertem a 6 tojás fehérjétegy csepp sóval, majd apránként hozzáadtam a sárgákat, az átszitált sütőporos liszet és porcukrot. Akkor jó, ha jó buborékos a tészta mert akkor szép magasra megkel a sütőben. Beleöntöttem egy kivajazott kapcsos tortaformába és 220 fokra előmelegített sütőbe tettem. Legkevereséssel sütöttem 10 pecig ezen a hőmérsékleten, aztán levettem 160 fokra és további 25-30 percig hagytam. Az első 10 percig nem nagyon szabad nyitogatni a sütőt, mert összeeshet a piskóta.
Amikor kész volt hústűvel teszteltem valóban megsült-e. Miután kivettem a sütőből hagytam teljesen kihűlni és csak ezután vettem ki a formából. Öcsit megkértem vágja félbe (mert azt még nem merem magam csinálni, meg ő ügyesebb is), aztán a piskótát zacsiban pihentettem másnapig.
A töltelékkel a következő képpen jártam el: legelőször is elkészítettem a pudingot a leírásnak megfelelően, majd amíg az hűlt megtisztítottam az epreket, az öt legszebb szemet félrettem a többit pedig apró darabokra vágtam.
Felveretem fél liter tejszínhabot (kicsit több, mint amennyit a recept ír, de nálunk ez nem jelent gondot:-), majd a porcukrot habosra kevertem a margarinnal. Ebbe forgattam bele a fele tejszínhabot és a kihűlt pudingot is. A végén pedig hozzákevertem az eperdarabokat is.
Ezután következtek a kedvenc részeim:a töltés, kenés, díszítés!
A két lap közé, és a tetejére kentem az epres krémet, majd kívülről tejszínhabbal borítottam be mindnehol.
Körbesorakoztattam a félretett, elfelezett epreket és középre is biggyesztettem egyet.
Fogtam a torta-dekoráló masinámat és tejszínhabbal körbedíszítettem. (Ennél a résznél leszek könyékig tejszínhabos mindig...)
A végén pedig a legujjabb szerzeményemmel ékesítettem, az ehető pici kis rózsaszín szivecskékkel. Lehet hogy nem passzol annyira a tortához, de muszály volt kipróbálnom őket!
Az ötlet bevállt, mindneki szivecskés szeletet kért!A torta finom lett én pedig elégedetten vigyorogtam!